Πέμπτη 13 Μαρτίου 2014

Καροτόσουπα βελουτέ (με ανατολίτικες καταβολές)

Βασική συνταγή
Μια κατσαρόλα καροτόσουπα...
Τι θα φάμε σήμερα μαμά

Υλικά
1 κιλό καρότα χοντροκομμένα
3 - 4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
1 μέτριο φινόκιο ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
1 πατάτα κομμένη σε μικρότερα κομμάτια
1,5 λίτρο νερό (σύνολο)
1 κουταλάκι του γλυκού κύμινο
1/2 
κουταλάκι του γλυκού κάρυ
κουταλάκι του γλυκού τζίντζερ σε σκόνη ή ένα κομμάτι περίπου 4 εκατοστά τζίντζερ σε μικρά κομμάτια
2 δαφνόφυλλα
ξύσμα από 1 πορτοκάλι

Με λίγο μπουκοβάκι για το κρύωμα...
1 κουταλάκι του γλυκού μέλι
Αλάτι και πιπέρι
μπόυκοβο για το σερβίρισμα (προαιρετικά) 

Εκτέλεση

  1. Ζεσταίνουμε το λάδι σε μια μεγάλη κατσαρόλα και σωτάρουμε σε δυνατή φωτιά το κρεμμύδι και το σκόρδο μέχρι το κρεμμύδι να αρχίσει να διαφανίζει
  2. Προσθέτουμε το φινόκιο και συνεχίζουμε το σοτάρισμα
  3. Προσθέτουμε τα καρότα και συνεχίζουμε το σοτάρισμα
  4. Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε τα μπαχαρικά, ανακατεύουμε και περιμένουμε να μυρίσουν λίγο τα μπαχαρικά
  5. Προσθέτουμε τις πατάτες και περίπου 1 λίτρο από το νερό, ίσα ίσα να καλύπτονται όλα τα λαχανικά. Την πυκνότητα θα την φτιάξουμε στο τέλος, όμως σαν γενικό κανόνα έχουμε ότι μπορούμε εύκολα να αραιώσουμε μια πηχτή σούπα αλλά όχι να πήξουμε μια νερουλή.
  6. Προσθέτουμε το ξύσμα του πορτοκαλιού και λίγο αλατοπίπερο. 
  7. Κατεβάζουμε την φωτιά στο μέτριο και σιγοβράζουμε με σκεπασμένη την κατσαρόλα μέχρι να μαλακώσουν τα καρότα και οι πατάτες, γύρω στα 40-45 λεπτά. 
  8. Αφαιρούμε τη σούπα από τη φωτιά, ΒΓΑΖΟΥΜΕ ΤΑ ΔΑΦΝΟΦΥΛΛΑ, και πολτοποιούμε με ράβδομπλέντερ μέσα στην κατσαρόλα ή σε μίξερ λίγο λίγο. 
  9. Προσθέτουμε όσο νερό θέλουμε μέχρι η πυκνότητα της σούπας να μας ικανοποιεί (σύνολο πάνω κάτω θα πάρει άλλο μισό λίτρο νερό)
  10. Προσθέτουμε το μέλι και ανακατεύουμε μέχρι να ενσωματωθεί στην υπόλοιπη σούπα
  11. Σερβίρουμε σε ατομικά μπολ και γαρνίρουμε με λίγο μπούκοβο
Καλή όρεξη,
Ζαχαρίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου