Πέμπτη 20 Μαρτίου 2014

Πατατοκολοκυθοτυρόπιτα

Βασική συνταγή
Chef on air / Νόστιμες συνταγές
Η ψηλή (σχετικά μικρό ταψί)...
και η κοντή εκδοχή του...



Υλικά
2-3 κολοκύθια μεγάλα (περίπου μισό κιλό)
2 κρεμμύδια
4 πατάτες
5 μεγάλα / 6 μεσαία αυγά
200 γραμμάρια γραβιέρα τριμμένη
200 γραμμάρια ρεγγάτο τριμμένο
1 φλυτζάνι λάδι
3 φλυτζάνια γάλα
1,5 φλυτζάνι αλεύρι
1/2 φλυτζάνι μαϊντανό
1/2 φλυτζάνι δυόσμο (προαιρετικά)
φλυτζάνι φρυγανιά 
Αλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση

  1. Καθαρίζουμε και βράζουμε τις πατάτες σε αλατισμένο νερό. Αυτό μπορεί να γίνει και από την προηγούμενη μέρα.
  2. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς (μόνο αντιστάσεις)
  3. Τρίβουμε τα κολοκύθια στον χοντρό τρίφτη και τα βάζουμε για ένα μισάωρο σε ένα σουρωτήρι με αλάτι να βγάλουν ότι υγρασία έχουν (*)
  4. Τρίβουμε τα κρεμμύδια στον χοντρό τρίφτη
  5. Σε ένα μεγάλο μπώλ προσθέτουμε τις πατάτες κομμένες σε μικρά κομμάτια, το κρεμμύδι και τα τριμμένα κολοκύθια αφού τα στύψουμε με τα χέρια μας για να φύγει ότι υγρασία έχει παραμείνει
  6. Στην συνέχεια προσθέτουμε στο ίδιο μπώλ, τα τριμμένα τυριά, τα αυγά, το λάδι, το γάλα, τον μαϊντανό, τον δυόσμο, λίγο αλάτι (οι πατάτες, τα κολοκύθια, τα τυριά είναι όλα αλμυρά ή έχουν μαγειρευτεί με αλάτι ) και ανακατεύουμε όλα μαζί.
  7. Προσθέτουμε το αλεύρι σε δύο δόσεις ανακατεύοντας με τα χέρια ούτως ώστε στο τέλος να έχουμε έναν σχετικά ρευστό χυλό.
  8. Αλείφουμε ένα μεγάλο ταψί με λάδι και απλώνουμε το μισό φλυτζάνι φρυγανιάς. Μπορεί να γίνει και σε ένα μικρότερο ταψί αλλά θα γίνει σχετικά ψηλό και χρειάζεται 15 παραπάνω λεπτά.
  9. Αδειάζουμε το μείγμα στο ταψί και από επάνω απλώνουμε το υπόλοιπο μισό φλυτζάνι φρυγανιάς
  10. Ψήνουμε στην μεσαία σχάρα του φούρνου για 35 λεπτά και μετά βάζουμε και τον αέρα για άλλα 35 λεπτά ούτως ώστε να ξεροψηθεί και από επάνω.
  11. Το βγάζουμε και το αφήνουμε για 20 λεπτά να σταθεί και μετά το κόβουμε.
(*) Αν δεν βάλουμε τα κολοκύθια να στραγγίξουν μπορεί να βγάλουν νερά στο ψήσιμο. Αυτό μπορούμε να το αντισταθμίσουμε προσθέτοντας ακόμη μισό φλυτζάνι αλεύρι εκτός αν βγάλουν πολλά νερά.


Καλή όρεξη,

Ζαχαρίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου